Абонирайте се за тази страница.

Дирекция на Природен парк "Персина"

гр.Белене 5930,
ул. "Персин" №5


тел/факс: 0658/3 26 84

e-mail: persina@abv.bg,

Начало >> Новини

Моят разказ за горатаПриключи предизвикателството „Моят разказ за гората“

 В началото на месец април Дирекция на природен парк  „Персина“  по инициатива на Изпълнителна агенция по горите, отправи предизвикателство посветено на Седмица на гората 2020. Бяха предизвикани малки и големи от вкъщи да рисуват, пишат, творят и да си спомнят за преживяванията си сред гората.

За изминалия месец в предизвикателството се включиха над 1800 деца от цяла България. Рисунките им внесоха светлина и надежда за по-добро в нашето ежедневие. Благодарим на всички мечтатели и участници в инициативата.

Предизвикателството „Моят разказ за гората“ приключи. По електронната поща на Природен парк „Персина“ бяха получени около 80 творби сред които рисунки, разкази, есета, стихотворения и колажи на деца от различни краища на страната. Всеки предизвикан участник ще получи индивидуално поощрение за своето произведение, по електронната поща чрез, която е изпратил своята творба.

Творбите от предизвикателството са включени и отбелязани на интернет страницата на ПП „Персина“ www.persina.bg . Очакваме Ви пак в новите приключения, които сме планирали. Обичайте природата, отнасяйте се с грижа и пазете себе си.

Творби от предизвикателството "Моят разказ за гората"


Участници.........

Павлина Каракашева, 8г. гр. Варна изпрати своята рисунка за предизвикателството "Моят разказ за гората".

рисунка: Павлина Каракашева

Магдалена Линова, 8г., г.Белене, клуб по изобразително изкуство към НЧ "Христо Ботев" изпрати своята красива рисунка за участие в предизвикателството "моят разказ за гората".

рисунка: Магдалена Линова

Виктор Горанчев на 6 год. от гр. Свищов, ДГ "Калина Малина" изпрати своята рисунка за участие в предизвикателството "Моят разказ за гората".

рисунка: Виктор Горанчев


Никол Валериева на 6 год. от гр. Свищов, ДГ "Калина Малина" изпрати своята рисунка за участие в предизвикателството "Моят разкза за гората".

рисунка: Никол Валериева


Даниел Димитров на 6 год. от гр. Свищов, ДГ "Калина Малина" изпрати своята рисунка за предизвикателството "Моят разказ за гората".

рисунка: Даниел Димитров

Антонина Расимова от ОУ "Христо Ботев" с.Ореш, общ.Свищов изпрати своята рисунка за участие в предизвикателството "Моят разказ за гората".

рисунка: Антонина Расимова


Йордан Илчев на 9 г. от гр. Първомай, обл. Пловдив, СУ "Проф. д-р Асен Златаров" сподели в предизвикателството своят разказ за гората.

автор:Йордан Илчев


Цветелина Делчева, 9г., гр. Първомай, обл. Пловдив, СУ "Проф. д-р Асен Златаров" сподели с предизвикателството "Моят разказ за гората" своите стихотворения.

автор:Цветелина ДелчеваГората

Гора - една проста дума,

безкрайна по своя обхват.


Гората е дом,

майка, природа,

гората е вечният извор на живот.


Благодарение на нея и хилядите ѝ дървета

ние сме тук, на този свят,

дишаме, живеем и се радваме

на прекрасните си мигове.

автор: Цветелина Делчева


Александра Гегова, на 7г., от с. Стратево, обл. Пловдив, ОУ "Христо Смирненски", ни изпрати своят поглед, как вижда гората.

рисунка:Александра Гегова


Максим Петков на 6 год., от гр. Белене, ДГ "Мечта" ни изпрати своята рисунка с която се включи в предизвикателството за гората.

рисунка:Максим Петков


Виктор Панайотов на 9 год. от гр. Свищов, СУ "Николай Катранов", ни изпрати своя 3D модел на гора с горски обитатели, с което се включи в предизвикателството "Моят разказ за гората".

изработил: Виктор Панайотов

Мартин Копоев, ОУ "Христо Ботев", с.Ореш, общ.Свищов сподели своя спомен за гората.

разказ:Мартин Копоев


Преслав Петров на 9г. от гр. Белене, ОУ "Васил Левски" сподели своята рисунка в предизвикателството за гората.

рисунка:Преслав Петров


Виктория Александрова на 10 г., гр. Белене, ОУ "Васил Левски" сподели в предизвикателството "Моят разказ за гората" своята рисунка.

рисунка:Виктория Александрова


Андреа Ранкова от 7 клас, ОУ "Христо Ботев" с. Ореш, общ. Свищов, сподели своите спомени за гората.

рисунка:Андреа Ранкова


Ани Везирова от 5 клас в ОУ "Васил Левски", гр. Белене сподели своите мисли, чувства и привързаност към гората и природата в есе на тема: "Горите в живота ни".
Горите в живота ни

Оставайки под карантина се замислих за важността на природата в моя живот. Какво получаваме и какво й даваме.

Получаваме безкрайно много неща.

Незаменимия чист въздух, който е необходим за съществуването ни. Не се замисляме, че количеството кислород от едно дърво е достатъчен за трима души!

А как щяхме да се спасяваме от силните ветрове без горите и какъв щеше да бъде нашият климат? Без тях животинското разнообразие в България и четирите ни сезона, нямаше да ги има, понеже горите спират силните ветрове, повишават влажността и смекчават климата.

Подобряват качеството на живот в градските условия, като спират прахта и шума от колите.

Дървесината е навсякъде около нас и е важна част от ежедневието ни. Независимо, че хората търсят замяна на горските ресурси, дървесината винаги ще си остане ценна. Замяната на хартиените пликове на найлонови торбички донесе голяма вреда на околната среда.

Гората ни дава голямо разнообразие на храна, която също е необходима за съществуването ни (всички плодове, гъби, билки, орехи и др.).

Горите регулират и подобряват водния баланс на водоемите намиращи се в или близо до гората. Именно горите помагат да съхраняват пълноводието на реките. Колко ли трудно е било на хората в град Перник с режим на вода? Ако не се грижим за горите в нашия регион и ние може да сме на тяхното място.

Възхищава ме факта как всичките процеси в живота на гората са свързани от гъсеница до орел и не могат да съществуват един без друг. Дори и най-малката частица от гората е незаменимо цяло в хранителната верига.

Преди живота на хората е бил по-тясно свързан с горите и те са ги ценили, и уважавали повече от хората днес.

Опитвайки се да се сетя какво ние даваме на горите, осъзнах, че ние не им даваме нищо. Срещаме много информация само за унищожаване, подпалване, и безотговорно поведение спрямо горите. Не си даваме сметка, че по този начин ние вредим на себе си.

Благодарна съм, че тази карантина съм изкарала в къща с двор и дървета и наблюдавам пролетното пробуждане към живота не само през прозореца и да оценя важността на гората.

автор:Ани Везирова

Твoрби на участниците


Още участници в предисвикателството "Моят разказ за гората".......


Йоана Томова, 8г., ОУ "Васил Левски" гр. Белене изпрати своята рисунка за участие в предизвикателството "Моят разкза за гората".

рисунка: Йоана Томова

Емир Ангелов, 6г., ДГ "Мечта", Ресурсна група с ръководител Мирена Шанколова, испрати своята рисунка за участие в предизвикателството "Моят разказ за гората"

рисунка: Емир Ангелов


Йоана Радулова, 7г. , СУ "Димчо Дебелянов" гр. Белене, изпрати своята рисунка за участие в предизвикателството "Моят разкза за гората"

рисунка: Йоана Радулова

Ема Босилкова, 5 г. ДГ "Мечта" ни изпрати две рисунки за участие в предизвиктаелството "Моят разкза за гората".

рисунка: Ема Босилкова


рисунка: Ема Босилкова


Зорница Миткова, 5г., ДГ "Мечта" гр. Белене изпрати своята рисунка за участие в предизвикателството "Моят разказ за гората".

рисунка: Зорница Миткова

София Линова, 5г., ДГ "Мечта" гр. Белене изпрати своята рисунка за участие в предизвикателството "Моят разказ за гората"

рисунка: София Линова

Любослав Иванов, 5г., ДГ "Мечта" гр. Белене изпрати своята рисунка за участие в предизвикателството "Моят разкз за гората".

рисунка: Любослав Иванов

Изабела Митева, 5г., ДГ "Мечта" гр. Белене изпрати своята рисунка за участие в предизвикателството "Моят разкза за гората".

рисунка: Изабела Митева

Богомил Богданов, 6г., гр. Белене, ДГ "Знаме на мира" изпрати своята рисунка за участие в предизвикателството "Моят разказ за гората".

рисунка:Богомил Богданов

Георги Петров, 10г., гр. Свищов, СУ "Николай Катранов" изпрати своята рисунка за участие в предизвикателството "Моят разказ за гората".

рисунка: Георги Петров

Стефани Ганчева, 8г. от гр. Белене изпрати своята рисунка за участие в предизвикателството "Моят разкзаз за гората".

рисунка: Стефани Ганчева


Творби от предизвикателството


Творби от предизвикателството "Моят разкза за гората".......

Симона Джантова, 12г., ОУ "Васил Левски", гр. Белене изпрати своята рисунка за предизвикателството за гората.

рисунка: Симона Джантова

Георги Ватов, 7г., ОУ "Хр. Смирненски", с. Строево, обл. Пловдив, изпрати своята рисунка за предизвикателството за гората.

рисунка: Георги Ватов

Преслава Матова, 12г., гр. Белене, ОУ "Васил Левски" изпрати своята рисунка за предизвикателството за гората.

рисунка: Преслава Матова

Божидара Петрова, 7г., гр. Белене, СУ "Димчо Дебелянов" изпрати своята рисунка за предизвикателството за гората.

рисунка: Божидара Петрова

Камелия Джантова, 12г., гр. Белене изпрати своята рисунка за предизвикателството з агората.

рисунка: Камелия Джантова

Ивлена Ганчева, ОУ "Васил Левски", гр. Белене изпрати своята рисунка за предизвикателството за гората.

рисунка: Ивлена Ганчева

Десислава Костова, 7г., ОУ "Христо Смирненски", с. Строево, обл. Пловдив изпрати своята рисунка за предизвикателството за гората.

рисунка: Десислава Костова

Мария Кокова, 7г., ОУ "Христо Смирненски", с. Строево, обл. Пловдив изпрати своите рисунки за предизвикателството за гората.

рисунка: Мария Кокова


рисунка: Мария Кокова

Ния Дулева, 13г., гр. Белене, ОУ "Васил Левски" изпрати своята рисунка за предизвикателството за гората.

рисунка: Ния Дулева

Радослав Тодоров, 8г., гр. Свищов, СУ "Николай Катранов" изпрати своята рисунка за предизвикателството за гората.

рисунка: Радослав Тодоров

Никола Петков, 8г., гр. Свищов, СУ "Николай Катранов" изпрати своята рисунка за предизвикателството за гората.

рисунка: Никола Петков

Мартина Радолова, 8г., гр. Свищов, СУ "Николай Катранов" изпрати своята рисунка за предизвикателството за гората.

рисунка: Мартина Радолова

Лора Светославова, 9г., гр. Свищов, СУ "Николай Катранов" изпрати своята рисунка за предизвикателството за гората.

рисунка: Лора Светославова

Калина Маринова, 8г., гр. Свищов, СУ "Николай Катранов" изпрати своята рисунка за предизвикателството за гората.

рисунка: Калина Маринова

Елия Любенова, 9г., гр. Свищов, СУ "Николай Катранов" изпрати своята рисунка за предизвикателството за гората.

рисунка: Елия Любенова

Дилян Мънзов, 9г., гр. Свищов, СУ "Николай Катранов" изпрати своята рисунка за предизвикателството за гората.

рисунка: Дилян Мънзов

Дария Атанасова, 8г., гр. Свищов, СУ "Николай Катранов" изпрати своята рисунка за предизвикателството за гората.

рисунка: Дария Атанасова

Владислав Гатев, 8г., гр. Свищов, СУ "Николай Катранов" изпрати своята рисунка за предизвикателството за гората.

рисунка: Владислав Гатев

Бориса Дойчинова, 8г., гр. Свищов, СУ "Николай Катранов" изпрати своята рисунка за предизвикателството за гората.

рисунка: Бориса Дойчинова

Антон Монев, 8г., гр.Свищов, СУ "Николай Катранов" - г-жа Силвия Александрова, изпрати своята рисунка за участие в предизвикателството за гората.

рисунка: Антон Монев

Александър Маринов, 8г., гр. Свищов, СУ "Николай Катранов" - г-жа Силвия Александрова, изпрати своята рисунка за участие в предизвикателството за гората.

рисунка:Александър Маринов

Елена Минчева, 7г., гр. Белене, ДГ "Знаме на мира", сподели своята рисунка в предизвикателството за гората.

рисунка: Елена Минчева

Сияна Пироева, 11г., гр. Белене, СУ "Димчо Дебелянов" - г-жа Светлана Йорданова, сподели своята рисунка в предизвикателството за гората.

рисунка: Сияна Пироева

Дейвид Кодов, 10г., гр. Белене, СУ "Димчо Дебелянов" - г-жа Светлана Йорданова, сподели своята рисунка в предизвикателството за гората.

рисунка: Дейвид Кодов

Анна-Мария Леонидова, 11г., гр. Белене, СУ "Димчо Дебелянов" - г-жа Светлана Йорданова, сподели своята рисунка в предизвикателството за гората.

рисунка: Анна-Мария Леонидова

Георги Андреев, 11г., гр. Белене, СУ "Димчо Дебелянов" - г-жа Светлана Йорданова, сподели своята рисунка в предизвикателството за гората.

рисунка: Георги Андреев

Максимилияна Христова, 10г., гр. Белене, СУ "Димчо Дебелянов" - г-жа Светлана Йорданова, сподели своята рисунка в предизвикателството за гората.

рисунка: Максимилияна Христова

Дарин Рупов, 10г., гр. Белене, СУ "Димчо Дебелянов" - г-жа Светлана Йорданова, сподели своята рисунка в предизвикателството за гората.

рисунка: Дарин Рупов

Михаела Бонова, 10г., гр. Белене, СУ "Димчо Дебелянов" - г-жа Светлана Йорданова, сподели своята рисунка в предизвикателството за гората.

рисунка: Михаела Бонова

Янислав Дончев, 10г., гр. Белене, СУ "Димчо Дебелянов" - г-жа Светлана Йорданова, сподели своята рисунка с предизвикателството за гората.

рисунка: Янислав Дончев

Антони Борисов, 5г., гр. Свищов, ДГ "Чиполино", изпртаи своята рисунка с което се включи в предизвикателството за гората.

рисунка: Антони Борисов

Добромир Михов,10г., гр. Белене, СУ "Димчо Дебелянов" - г-жа Светлана Йорданова, сподели своята рисунка в предизвикателството "Моят разкза за гората".

рисунка: Добромир Михов

София Босилкова,12 г., ОУ "Васил Левски", гр. Белене изпрати своята рисунка за участие в предизвикателството "Моят разказ за гората".

рисунка: София Босилкова

Благомира Иванова, 14г., с.Ореш, общ. Свищов, ОУ "Христо Ботев" се включи в предизвикателството за гората със своята рисунка.

рисунка:Благомира Иванова

Симона Велева, 9г., гр. Свищов, СУ "Николай Катранов" - г-жа Ст. Николаева, изпрати своята рисунка за участие в предизвикателството.

рисунка:Симона Велева

Карина Златанова, 9г., гр. Свищов, СУ "Николай Катранов" - г-жа Ст.Николаева, изпрати своята рисунка за предизвикателството за гората.

рисунка:Карина Златанова

Александра Александрова на 9г. от гр. Свищов, СУ "Николай Катранов"- г-жа Ст.Николаева, изпрати своята рисунка за предизвикателството за гората.

рисунка: Александра Александрова

Десислава Минкова, 12г., гр. Белене, ЦСРИ - гр. Белене изпрати своята рисунка за участие в предизвикателството "Моят разказ за гората".

рисунка: Десислава Минкова

Анелия Ченешкова, 14г., гр. Белене, ЦСРИ - гр. Белене изпрати своята рисунка за участие в предизвикателството "Моят разкза за гората".

рисунка: Анелия Ченешкова

Марио Петров, 13г., гр. Белене, сподели своите снимки в предизвикателството "Моят разказ за гората".снимки:Марио Петров

Мишел Михайлова, 8г., гр. Белене сподели своята рисунка в предизвикателството за гората.

рисунка: Мишел Михайлова

Марина Вардолова, 7г., от с. Милковица, общ. Гулянци, сподели своят а рисунка в предизвикателството за гората.

рисунка:Марина Вардолова

Натали Томова, 9г. гр. Белене сподели своята рисунка и се включи в предизвикателството "Моят разкза за гората".

рисунка: Натали Томова

Ана Николаева, 7г. гр.Червен бряг, ДГ "Бодра смяна" сподели своята рисунка в предизвикателството за гората.

рисунка: Aна Николаева

Цветослава Сакъзова, 7г. от гр. Плевен сподели своите творби в предизвикателството "Моят разказ за гората"

рисунка:Цветослава Сакъзова


автор: Цветослава Сакъзова


рисунка: Цветослава Сакъзова

Заливаемата гора


Седмицата на гората, 2020!
През тази седмица ще използваме възможността да си напомним колко са важни горите и каква незаменима част са те от живота ни.

Днес ще Ви запознаем с заливаемите гори на територията на природен парк „Персина“ и тяхното влияние върху биоранообразието и живота на хората.

 

 

 

Заливаемите гори имат огромно екологично значение с важни функции както за природата, така и за хората. Те опазват редица растителни и животински видове, предпазват от брегова ерозия, задържат водите и оттам допринасят в борбата с наводненията. Много още ползи могат да се извлекат от тяхното съществуване. Тези местообитания са органически свързани с реките и това предопределя тяхното ограничено разпространение.

Разположен непосредствено на брега на река Дунав, Природен парк „Персина“ в своята територия обхваща предимно заливаеми гори. Гори, които имат лонгозен характер. Разположени на острови или по поречието на реката. Тези гори се отличават с това, че гъстотата на растителността в тях наподобява непроходима джунгла и имат огромно значение за съхранение на биоранообразието от растителни и животински видове. Заливаемите гори осигуряват една непрекъснатата ивица крайречна растителност, която играе ролята на основна свързваща линия -  биокоридор, по който се придвижват голям брой животни по време на естествените си миграции.


        

                           снимки:архив ДПП „Персина“

Смесена колония от чапли корморани и лопатарки в ПП „Персина“

 

 За  бреговете на река Дунав са особено характерни колониите от чапли и корморани, закътани в клоните на върби и тополи. Именно крайречните дървета в заливаемата гора са предпочитано място за гнездене и нощуване на различни видове птици. В по – спокойни крайречни гори могат да се наблюдават и гнезда на черен щъркел, който иначе гнезди основно по скалите. По стърчащите над водата клони на дървета паднали в реката могат да се видят кацнали земеродни рибарчета, лопатарки, корморани  и други видове птици.


 

                   снимка:архив ДПП „Персина“

Опръстенени млади морски орлета в ПП „Персина“


Заливаемата гора е предпочитано място за гнездене и на емблематичния за ПП „Персина“ морски орел. Той избира за свой дом високи дървета от бяла или черна топола. Тези два дървесни вида далеч се различават от хибридния вид тополи, по внушителния  си размер и разклонената и гъста корона. От тях на територията на парка се срещат и представители на възраст над 150 години. Това е показателно, колко внушителни могат да бъдат дърветата.


                       

                        снимки:архив ДПП „Персина“

Вековни дървета на остров Персин


Представяме ви три дървесни вида срещащи се в крайречните и заливаеми гори на територията на ПП „Персина“.

 

Бяла топола

Populus alba                     снимка:Baumgatner/Donau-Auen NP


Бързирастящо широколистно дърво с височина 35 м и до 2 м диаметър. Едрите клони и стъблото са покрити със светлосива до белезнкикаво – сива кора, която по- късно силно се напуква и добива почти черен цвят. Листата отгоре са тъмнозелени и лъскави, а отдолу белезникаво сребристи. Бялата кора и сребристата окраска на короната придават на този вид обаятелна красота. Бялата топола се среща почти в цяла Европа. У нас е разпространена на малки групи покрай реки. Расте бързо и живее до около 400 години.

 

Черна топола

Populus nigra                    снимка:Dijana Cortan/Vijvodinasume

 

Черната топола може да се види най-често по речните долини, но и из равнините и широколистните гори, където е разпространена върху влажни и песъчливи почви. Черната топола е бързорастящо листопадно дърво с плитка коренова система. Достига на височина до 30 м. Короната е широко разперена, като една част от клоните са хоризонтални, а другите са приповдигнати. Кората на старите дървета е дълбоко напукана и тъмносива.

 

 

Бяла върба

Salix alba                     снимка:архив ДПП „Персина“

Бяла върба в ПП „Персина“

 

Бялата върба е влаголюбива и студоустойчива. Расте предимно около реки. Среща се в Европа, Азия и Северна Африка,  като България това е най-разпространеният вид върба. На височина достига до 25 m.


текст:ДПП"Персина"

95 ГОДИНИ СЕДМИЦА НА ГОРАТАКак възниква идеята за Седмица на гората?

Празника Седмица на гората има интересна и дълга история, сътворена от достойни и всеотдайни хора, професионалисти, посветили живота си на една кауза – българската гора и нейното „добруване“.

Грижите за българската гора датират още от първия ден след освобождението – 4 март 1878г., когато са създадени охранителни звена от „пеши и конни стражари“ към местните администрации. На следващата година 1879г. се поставя началото на държавната горска служба в България. Всичко това само по себе си говори за изключителното внимание, което държавата е оказвала на гората като възобновяем природен ресурс.       

        Празникът на залесяването в България за първи път се провежда на 12 април /Благовещение/ 1925 г. На този ден в храм-паметника „Св. Александър Невски“ е отслужен молебен за граждани, учители и ученици, след което участниците извършват залесяване в парковете и покрайнините на София. Засадени са 420 000 горски фиданки и са посети 20 кг. семена. На следващата година са засадени 3 120 000 дръвчета и 208 кг. семена, което говори за широкото обществено одобрение и съпричастност.  С приемането на Закона за горите, през същата година. Празникът на залесяването е вече нормативно утвърден, като в него е записано, че „всяка година най-малко по два дни да се употребяват за работа по залесяването и в горските култури. Освен това, всяка година през пролетта Министерството на земеделието и държавните имоти в съгласие с това на Народното просвещение урежда празник на залесяването, в който са длъжни да вземат участие учениците от всички училища, заедно с учителите, а така също войската и трудоваците“.

       Следващите години, се появява идеята Празника на залесяването да продължи цяла седмица вместо един ден. През 1934 година Празника се осъществява на практика – от 15 до 22 април и постепенно прелива в СЕДМИЦА НА ГОРАТА. От тогава ежегодно се провежда, като целта е да се популяризира идеята за „запазването и разумното използване на българските гори, на които се гледа от много среди като на неизчерпаем източник за задоволяване само на потребността от строителни и горивни материали, без да се държи сметка за тежките последствия от неразумното им ползване.“

         Разразилата се Втора световна война спира тържествеността на празника, но не и неговия смисъл.

         Малко след това, Седмицата на гората е възстановена и от тогава с решение на Министерския съвет е регламентирано тя да се провежда винаги през първата цяла седмица на месец април.  Целта и задачите са благородни – „дните на седмицата да бъдат дни на широко популяризиране на огромното значение на горите и масово участие на нашия народ в борбата за опазване и подобряване състоянието на горите“.

         И днес най-важна задача на лесовъдите и на цялото общество е опазване и подобряване състоянието на горите, така, че с гордост и достойнство да завещаем на бъдните поколения Вечна българска гора.

Тази година всички мероприятия за отбелязване на Седмица на гората са отменени за неопределено време. Популяризираме идеята на празника, неговата история и отправяме предизвикателство към малки и големи да пишат, рисуват и творят за гората с „Моят разказ за гората“. Докато са у дома, децата могат да си спомнят свои преживявания, емоции, случки в гората или просто да използват въображението си, за да творят. Целта на предизвикателството е да се насърчават младите хора да споделят своите емоции чрез творчество, както и да постави акцент върху гората и възпитанието на подрастващите в любов и грижа към природата. Няма ограничения за възраст, както и за жанра на произведенията.

Своите истории, разкази, стихове, есета или снимки на рисунки, придружени с името, годините, телефон за връзка, града, в който живеят и училището, в което учат, малките природолюбители могат изпращат на ел. адрес: persina@abv.bg  до 30 април 2020 г.

 

 

Изготвил: ДПП „Персина“

Източник:

https://www.gorabg-magazine.info/bg/images/stories/Gora2003/200306.pdf

Седмица на гората 2020


Седмицата на гората – 2020

Включи се в предизвикателството „Моят разказ за гората“!


Като алтернатива на всички отменени събития, по повод Седмицата на гората – 2020 г., която по традиция се провежда в първата пълна седмица на месец април, тази година от 6 до 12 април, Изпълнителна агенция по горите, заедно със своите структури в това число и Дирекция на Природен парк „Персина“ отправят предизвикателство към подрастващите да пишат, рисуват, творят за гората.
Докато са у дома, децата могат да си спомнят свои преживявания, емоции, случки в гората или просто да използват въображението си, за да творят. Целта на инициативата е да се насърчават младите хора да споделят своите емоции чрез творчество, както и да постави акцент върху гората и възпитанието на подрастващите в любов и грижа към природата. Няма ограничения за възраст, както и за жанра на произведенията.

Своите истории, разкази, стихове, есета или снимки на рисунки, придружени с името, годините, телефон за връзка, града, в който живеят и училището, в което учат, малките природолюбители могат изпращат на ел. адрес: persina@abv.bg  до 30 април 2020 г.
Всички произведения ще бъдат публикувани на страницата на Агенцията и нейните структури.

През есента, на всички участници в инициативата ще бъде предоставена възможност да залесят, напътствани от лесовъди и горски служители.

Всички събития, свързани с отбелязването на Седмица на гората се отлагат за неопределено време.


   

             Снимки: Седмица на гората 2019, ПП "Персина"

Даниела Каракашева

гл. спец. връзки с обществеността

и образователни програми

Стартира уебсайта по проект "Животът на пеликана"


СТАРТИРА УЕБ САЙТА НА ПРОЕКТА "ЖИВОТЪТ НА ПЕЛИКАНА"


В навечерието на Международния ден на птиците 1-ви април, Ви представяме уебсайта на проекта „Животът на пеликана“  https://life-pelicans.com/ . От него може да научите, какви консервационни мерки се предприемат за опазването на пеликаните, както в България така и из Европа.

 

Kъдроглавия пеликан е една от най – впечатляващите птици размножаващи се на стария континент, с размах на крилата почти 3 - метра и тегло над 10 – килограма. Гледката на група от тези внушителни по размер рибоядци, които се вдигат във въздуха наподобява впечатляващ птичи спектакъл. Ако харесвате тези птици и се интересувате как преодоляваме застрашаващите ги фактори по време на гнездене, миграция и зимуване, както и какви методики за подобряване на гнездовите местообитания на вида използваме следете новините и информацията на уебсайта на проекта.

 

В България при изпълнението на проекта „Животът на пеликана“ ДПП „Персина“, си партнира с Българското дружество за защита на птиците, в международен план партньори по проекта са още Rewilding Europe, Румънското орнитологично дружество (SOR), Гръцкото орнитологично дружество (HOS), Rewilding - Украйна и Rewilding – Дунавска делта.                       Фотограф: Sebastian Bugariu

 

Посетете и  фейсбук страницата на проекта:

https://www.facebook.com/pelican.LIFE/posts/130347241884489 , където ще имате възможност да се потопите в едно завладяващо пътешествие, заедно с къдроглавия пеликан из европейския континент. Нека заедно защитим тези невероятни птици!

 

Проект „Опазване на къдроглавия пеликан по черноморско-средиземноморския прелетен път” (LIFE18/NAT/NL/000716) е финасиран по програма Life на Европейския съюз.   

 

Текст: Даниела Каракашева 

гл. спец. връзки с обществеността

и образователни програми към ДПП „Персина“


Стартира нов проект "Животът на пеликана"


Стартира нов проект за Природен парк „Персина“

 „Животът на пеликана

 


              Снимка: Светослав Спасов


Дирекция на природен парк „Персина“ стартира нов проект насочен към опазване на вида къдроглав пеликан.  В края на изминалата година на официална среща в Букурещ, Румъния, беше открит проекта „Опазване на къдроглавия пеликан по черноморско-средиземноморския прелетен път” (LIFE18/NAT/NL/000716) с акроним „Pelican way of life ( “Животът на пеликана”). Основната му цел е опазване на  къдроглавия пеликан на Балканския полуостров, чрез редуциране на застрашаващите го фактори по време на гнездене, миграция и зимуване, както и подобряване на гнездовите местообитания на вида. В България при изпълнението на проекта ДПП „Персина“, ще си партнира с Българското дружество за защита на птиците.

Къдроглавия пеликан се превърна в емблематичен вид за блатото Песчина на територията на Поддържан резерват „Песчински блата“ в ПП „Персина“. През последните години колонията, която се установи там постепенно се разраства, което налага изпълнението на дейности насочени към намаляване на безпокойството и подобряване условията за гнездене.

По проект „Животът на пеликана“ са заложени за изпълнение следните основни дейности: проучване на гнездовата, мигриращата и зимуващата популация на вида, изграждане на нови гнездови местообитания, информационни кампании сред рибари и ловци, обучителни семинари, образователни и комуникационни дейности за широката общественост и др.

Тяхното изпълнение е с продължителност пет години и се координира от Rewilding Europe в партньорство с Българско дружество за защита на птиците (БДЗП), Румънското орнитологично дружество (SOR), Гръцкото орнитологично дружество (HOS), Дирекция на Природен парк „Персина“ - Белене, Rewilding - Украйна и Rewilding – Дунавска делта. В проекта са включени 27 Специално защитени зони от Натура 2000, които са ключови за пеликана по черноморско-средиземноморския прелетен път. В България Натура 2000 зоните, в които ще се извършват дейности са десет: „Сребърна“ BG0000241, „Комплекс Беленски острови“ BG0002017, „Шабленски езерен комплекс“ BG0000156, „Бургаско езеро“ BG0000273, „Комплекс Мандра-Пода“ BG0000271, „Атанасовско езеро“ BG0000270, „Комплекс Стралджа“ BG0002028, „Язовир Овчарица“ BG0002023, „Студен Кладенец“ BG0002013 и „Язовир Розов Кладенец“ BG0002022.

Проект „Опазване на къдроглавия пеликан по черноморско-средиземноморския прелетен път” (LIFE18/NAT/NL/000716) е финасиран по програма Life на Европейския съюз.   В България къдроглавият пеликан гнезди в езерото Сребърна и в блато Песчина на остров Персин. Поречието на река Дунав, Бургаските влажни зони и големите язовири в южната част на страната са едни от най-важните места, където видът се среща по време на миграция и зимуване. Пеликанът е добър индикатор за екологичното състояние на влажните зони, които обитава.“ споделя Свилен Чешмеджиев от БДЗП.   

 

 

 

 

 

 

Текст: Даниела Каракашева 

гл. спец. връзки с обществеността

и образователни програми към ДПП „Персина“